Logo NMC PTO Volyn Region

Бармен


Загальні поняття:
Бармен – спеціаліст із приготування і сервірування змішаних напоїв.
Це людина, яка працює в барі. Вона вітає, інформує, дає поради своїм гостям, приймає та виконує їх замовлення.
Два принципових стимули мотивують поведінку бармена - це рентабельність бару та задоволення вимог гостей. Бармен слідкує за тим, щоб напої відповідали смаку гостя, були виготовлені та подані у стилі закладу, виконувались правила гігієни та безпеки праці.

Коротка історія професії:
Професія бармена зародилася в Сполучених Штатах Америки в часи «золотої лихоманки».
Тоді в торгових точках у поселеннях продавалося відразу все.Господарі, щоб збільшити товарообіг стали тут же пропонувати і випивку.
Згодом приміщення магазину перегородив бар'єр, що розділив «торгову зону» і «місце для відпочинку», яке стало називатися баром. Тоді ж з'явилися і перші бармени. Коктейлі в їх сучасному вигляді з'явилися також в США.
У 1862 році вийшла «Bartender's Guide» - перша книга, що містить відомості про напої, рецептуру коктейлів і професійний кодекс бармена. Її автор - Джеррі Томас, сам багато років відпрацював за барною стійкою.

Характер роботи:
Бармен повинен добре знати правила подачі напоїв, використовувати барні аксесуари та інструменти. Відмінно знати пропорції та варіанти приготування класичних коктейлів, а також фірмових коктейлів бару. Обов'язковим є знання асортименту та характеристики напоїв, вміння здійснювати закупку, вести переговори з постачальниками, складати карту бара.
Робота бармена включає розташування на полицях пляшок та аксесуарів, суворе дозування напоїв, контроль за підлеглими та за обладнанням. Бармен перевіряє запаси посуду, слідкує за відкриттям та закриттям приміщення, проводить інвентаризацію та інше.
Бармену необхідне добре здоров`я, він повинен вміти працювати швидко, без помилок та завжди люб'язно спілкуватися з гостями.
Бармен зобов'язаний знати смак, букет запропонованих напоїв, вміти прийняти вірне рішення при незвичайному замовленні. Повинен завжди носити чистий бездоганний одяг та чисте взуття. В кишенях не повинно бути зайвих речей. Зовнішній вигляд бармена повинен відповідати стандарту. Руки бармена повинні бути чистими, охайними, використання парфумів та дезодорантів помірним. Бармену не слід вдягати багато прикрас.

Умови роботи:
Праця бармена належить до розряду фізичної праці середньої тяжкості. Барменами можуть працювати як особи жіночої, так і чоловічої статі, віком від 18 років.
Трудова діяльність бармена здійснюється на підприємствах ресторанного сервісу, а також поза приміщеннями ресторанів, кафе, барів в процесі здійснення кейтерингового обслуговування.
Барменам не дозволяється працювати у взутті на високих підборах, це може призвести до травм ніг. Підбори та підошви взуття барменів повинні бути підбиті матеріалом, що не дозволяє послизнутися.
Обов'язковим є виконання вимог особистої гігієни:
1. Уніформа бармена повинна бути завжди свіжовипраною та випрасуваною.
2. Волосся повинне бути чистим, зачесаним та прибраним з обличчя.
3. Дотримуватись почуття міри при використанні макіяжу (діловий макіяж), та прикрас.
4. Нігті на руках повинні бути чистими, коротко підстриженими.
5. Слід користуватися неароматизованими дезодорантами.
6. Одяг повинен бути охайним та зручним.
7. Підсобні роботи виконують у захисному одязі.
8. Після важкої праці необхідно прийняти душ.

Ринок праці:
Попит на фахівців з професії бармен на ринку праці є дуже високим.
Згідно статистичних даних, ймовірність працевлаштування після навчання за професією бармен складає 100%. Сьогодні бармен-фахівець може працювати у ресторані, ресторані-барі, кафе, кав'ярнях, кафе-пекарнях, чайних салонах, закусочних, шинках.

Медичні обмеження:
Барменом може працювати практично будь-яка здорова людина, але недоцільно опанувати цю професію людям, які мають певні протипоказання та медичні обмеження щодо даної професії:
• захворювання органів зору, зорові розлади (косоокість, дальтонізм, зниження гостроти зору);
• захворювання хребта (сколіоз та ін.);
• захворювання опорно-рухового апарату;
• психофізіологічні захворювання; епілепсія; органічне ураження центральної нервової системи;
• захворювання серцево-судинної системи та гіпертонічна хвороба;
• захворювання легень;
• захворювання шкіри;
• захворювання слуху.

Вимоги до індивідуально-психологічних особливостей:
Кожна професія висуває певні вимоги до індивідуально-психологічних якостей людини. Професія бармена також передбачає певні риси характеру та якості, нахили, вміння:
• вміти слухати своїх гостей та підтримувати з ними розмову, але завжди дотримуватись певної "відстані";
• вміти зменшити дозу алкоголю сп'янілому гостю та відмовити у виконанні замовлення цього гостя;
• поважати конфіденційність своїх гостей;
• вміти знайти рішення у складних ситуаціях;
• бути ініціативним та уважним у деталях (заміна попільничок, постійне прибирання робочого місця тощо).
Усе це необхідне бармену для прибуткової роботи бару, задоволення потреб гостей.

Перспективи розвитку:
Навчаючись в ПТНЗ, учні з професії бармен, набувають фахових знань, умінь і навичок, готуються застосовувати їх у своїй подальшій професійній діяльності.
Під час проходження виробничої практики на підприємствах ресторанного сервісу, учні вдосконалюють свою професійну майстерність, набувають нових знань та навичок. Крім цього, під час практики роботодавці мають нагоду оцінити професійний рівень молодих фахівців і запропонувати їм після закінчення навчання робочі місця.

Галузь економіки:
Громадське харчування
Дану професію можна здобути:

افلام سكس videos porno sexnxx.be filme xxx tube 8 porno francais you porn film porno gratuit clash royale cheats clash royale triche سكس هواة desi sex filme xxx